Kolmaskin kerta toden sanoo: uusi sankarivainaja löydetty Teikarsaaresta

Kolmaskin kerta toden sanoo: uusi sankarivainaja löydetty Teikarsaaresta

Hyviä uutisia rajan takaa: kentälle jääneitä sankarivainajia etsivä Karjalan Valli-ryhmä teki juuri kolmannen etsintäretkensä Viipurinlahdella sijaitsevaan Teikarsaareen, jossa heinäkuussa 1944 käytiin ankaria torjuntataisteluja. Reissu oli yhtä onnistunut kuin kaksi edellistäkin ja tuomisina on jälleen yksi suomalaissotilas ❤️

[br]

Teikarsaaren ympärillä avautuu jylhän kaunis merimaisema

[br]

-Yksi jäsenistämme sai tiedon Teikarin rannalla olevasta paikasta, jossa taisteltiin kovasti- 1990-luvulla sieltä löydettiin paljon hylsyjä ja sotaromua, ryhmästä kerrotaan.

Jo rannalla ryhmä ymmärsi olevansa oikealla paikalla.

– Kalliorannalla oli suomalaisen puretun putkimiinan runko. Ennen matkaa olimme hakeneet tietoa sotahistoriakirjallisuudestakin, mutta tästä saaren osasta ei niissä kerrottu mitään. Siksi päätimme lähteä tiedustelemaan pienellä porukalla.

[br]

Rantakalliolta löydetty suomalaisen putkimiinan runko

[br]

Vaikeakulkuista etsintämaastoa

Kaikkiaan kahden miehen partiolla kului reissulla 20 tuntia – saaressa oltiin yli yön. Tuloksena oli kuitenkin hyvä löytö, he iloitsevat.

Vaikeakulkuisessa maastossa tehdyt kaivaukset eivät ensin tuottaneet tulosta.

– Vuoden 2006 palo tuhosi metsä pahoin jopa rannan lähellä, minkä seurauksena tiheikköä on nyt vaikea haravoida metallinpaljastimella.

Poterolinjan löydyttyä oli kuitenkin mahdollista alkaa tutkia puolustusasemia. Pääasiassa kaivauksista löytyi vain hylsyjä: niin suomalaisia, venäläisiä, ruotsalaisia kuin saksalaisia, mikä kertoo, kuinka tärkeää roolia Viipurinlahden saaret ovat sotavuosinamme näytelleet.

– Metsässä on vielä suhteellisesti kuivaa, mikä mahdollistaa syvienkin kuoppien kaivamisen.

Sitten metallinpaljastin sai signaalin matalasta poteron kaltaisesta painaumasta.

– Yritin kaivaa sitä ja löysin puretun saksalaisen patruunavyön MG-08 konekiväärille. Outoa, että sen alla hiekka oli vielä pehmeää ja metallinpaljastin vielä piippasi. Kaivoin syvemmin ja löysin rautaisen emaloidun kulhon. Sen alla oli lauta – jokin lahottu puinen laatikko.

[br]

Paikalta löydetty purettu saksalainen patruunavyö ja yksi hylsy

[br]

Tässä vaiheessa etsijät epäilivät törmänneensä jonkinlaiseen roskiksena käytettyyn kuoppaan.

– Viskasin laatikon osia pois kuopasta ja tutkin montun pohjaa. Se oli pehmeää. Kaivoin hiekkaa sormilla ja yhtäkkiä koskin jotakin pitkää, pyöreää ja kovaa ja käsittelyn kestävää.

Se oli reisiluu.

[br]

Aikaisemmasta poterosta etsijät olivat löytäneet venäläissotilaan kypärän

[br]

Henkilöllisyydestä ei kuitenkaan vielä uskallettu tehdä mitään johtopäätöksiä. Potero kaivettiin kokonaan auki ja vainaja saatiin nostettua. Ennen iltahämärää etsijöitä oli vastassa kaivattu näky: vainajan tuntolevy. Hän oli suomalainen.

[br]

Teikarsaaresta nyt löydetyn vainajan tuntolevy

[br]

– Arkistotiedon mukaan tuntolevyn haltija kaatui 5. heinäkuuta 1944 ja jäi taistelukentälle. Suunnitelman mukaan luovutamme sankarivainajan jäänteet Sotavainajien muiston vaalimisyhdistykselle syyskuun lopussa.

[br]

Vainajan yhteydestä löytynyttä esineistöä

[br]

– Metsässä oli jo ensimmäiset syksyn merkkejä. Tämä on kaunista aikaa, mutta tarkoittaa samalla, tämänvuotisen etsintäkauden loppua, ryhmästä todetaan haikeana.

[br]

Kauaa eivät etsinnät ole enää tänä vuonna mahdollisia

[br]

Juttuja ryhmän aikaisemmista löydöistä löydät sivuiltamme täältä:

 

[br]

Kuvat ovat peräisin Karjalan Valli-ryhmän Facebook-sivulta, jonne he päivittävät etsintöjensä kulkua. Suosittelemme ehdottomasti ryhmän seuraajaksi liittymistä!