Keski-Suomessa Konnevedellä järjestettiin 25.7. perinteinen Veteraaniristeily. Tapahtuman puuhamiesten, Konneveden Sotaveteraaniyhdistyksen sihteerin Juha-Pekka Karjalaisen ja yhdistyksen edellisen puheenjohtajan Heikki Häyrisen mukaan risteilyjä on järjestetty katkeamatta jo 1990-luvun puolivälistä saakka.
Sään suosimalle matkalle osallistui noin 50 keskisen Suomen veteraanityön tekijää. Joukossa oli mukana myös hankasalmelainen sotaveteraani Antti Lamberg. Hän astui palvelukseen Turun Laivastoasemalle kevättalvella 1944 ja palveli sodan jälkeen Jalkaväkirykmentti 8:ssa.
Konnevesi ja varsinkin sen pohjoisosa on Sisä-Suomen oloihin poikkeuksellisen kallioisine rantoineen ja karikkoisine vesineen silmiä hivelevän kaunista seutua. Matkalla kuultiin mielenkiintoisia Konneveden luontoon ja historiaan liittyviä tietoiskuja. Esimerkiksi ilmavoimille sattui Konneveden yllä heti Talvisodan alussa sodan ensimmäiset tappiot aiheuttanut ilmailuonnettomuus, jossa menehtyi kolme sotilasta.
Risteilyn aikana kuultiin lyhyet ajankohtaiskatsaukset Keski-Suomen veteraanityön tilanteesta ja jatkosuunnitelmista. Konneveden kunnanjohtajan Mika Pasasen mukaan veteraanityö koetaan Keski-Suomessa erittäin tärkeäksi, mistä Veteraaniristeily on hyvä esimerkki. Keväällä perustettu Keski-Suomen alueellinen perinneyhdistys on aktiivisesti käynnistämässä perinnetyön maratonjuoksuaan, kuten yhdistyksen pj. Jukka Kentala tilannetta luonnehti.
Veteraanikentän rakennemuutoksessa törmätään saman tyyppisiin haasteisiin ympäri Suomen. Alustukset herättivätkin keskustelua erityisesti nykyisten veteraanijärjestöissä olevien jäsenten jatkamisesta ja uusien jäsenten rekrytoinnista perinnetyön piiriin sekä aina ajankohtaisista talouskysymyksistä.
Risteily on hyvä ja kannustava esimerkki veteraanityön monista muodoista. Tapahtuma muistuttaa lepoisissa merkeissä osallistujia sotasukupolven tärkeästä perinnöstä ja tarjoaa mahdollisuuden suunnitella jatkotoimia. Pasilassa liiton toimiston ikkunasta näkyvää vastapäistä betoniseinää katsellessa lähes katteeks käyp’.
Sakari Martimo