Lotta Svärd ja Suojeluskunta Wanhan Veteraanin kesän erikoisnäyttelyn teemana

Lotta Svärd ja Suojeluskunta Wanhan Veteraanin kesän erikoisnäyttelyn teemana

Suojeluskuntajärjestön ja Lotta Svärdin vapaaehtoinen varautuminen 1920- ja 1930 -luvuilla oli erittäin tärkeä osa Suomen selviytymistä viime sodista. Mitä järjestöissä silloin tehtiin, tulee laajasti esiin 1. kesäkuuta Wanhassa Veteraanissa avattavassa vaihtuvassa näyttelyssä, Haminassa sijaitsevasta rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksesta kerrotaan.

Viime kesän erikoisnäyttelyn teemana oli Lauri Törni ja suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona, talven erikoisnäyttelyssä puolestaan keskityttiin kotirintaman panokseen Suomen sotavuosina.

[br]

[br]

Koronan sallimissa rajoissa

Valvontakomissio tulkitsi syksyllä 1944 Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöt Neuvostoliitolle vihamielisiksi ja vaati niiden lakkauttamista jatkosodan rauhanehtoihin perustuen. Järjestöissä oli enimmillään yhteensä yli 400 000 aktiivista jäsentä, aikuisia ja nuoria.

– Suomessa suositun järjestöparin lakkautus hoidettiin pakon edessä tyylikkäästi. Niiden huomattava omaisuus saatiin turvatuksi; järjestöjen luoma vahva vapaaehtoinen maanpuolustusaate oli hetkeksi kätkettävä pois silmistä keskuksen tiedottaja Terho Ahonen taustoittaa.

Näyttelyn aineisto on koottu hyvässä yhteistyössä alan museoiden, yksityisten keräilijöiden ja Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto ry:n kanssa.

[br]

Lottapiirien ja paikallisosastojen hihanauhat ja hihakilvet kertovat toiminnan maantieteestä

[br]

– Koko maan kattanutta järjestöjen paikallista työtä valaistaan esimerkeillä eniten Kymenlaaksosta. Näyttelyn teema koskettaa lähes kaikkia sukuja Suomessa ja koronakesästä odotetaan vilkasta kotimaan matkailussa, Ahonen kertoo.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus avaa ovet yleisölle koronaehdoin.

– Museo on auki kesä-syyskuussa kuutena päivänä viikossa. Varmuuden vuoksi aukioloaikaa on jatkettu loka-marraskuun viikonloppuihin. Ryhmille näyttely on auki sovittaessa joka päivä. Koronavaateet on otettu huomioon myös mm. etäisyyksissä ja käsienpesussa.

Teemanäyttely ei suinkaan ole ainoa syy suunnata Haminaan.

– Wanhassa Veteraanissa on esillä myös suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan pysyvä perusnäyttely, hän muistuttaa.

[br]

Lotta Svärdin pitkäaikaisimman puheenjohtajan Fanni Luukkosen vitriinissä nähdään lottanukkeja Reima Smedsin kokoelmasta

[br]

Virtuaalinen ulottuvuus

–  Perinnekeskuksemme on muutakin kuin tavanomaista museotoimintaa. Annamme yleisölle mahdollisuuden tutustua kesän näyttelyteemoihin virtuaalisesti vapaaehtoista tukimaksua vastaan jo 30.5 alkaen verkkosivujemme kautta, museota ylläpitävän yhdistyksen puheenjohtaja, eversti evp. Markku Hutka sanoo.

Mannerheim-ristin ritari Schadewitzistä ilmestyi juuri kirjakin

Museon virtuaalisuudesta kertoo lisää toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki.

– Kunnioituksena Haminassa sotien jälkeen eläneen Mannerheim-ristin ritarin Einar Schadewitzin elämäntyölle on sotiemme veteraanien perinnehuoneessa avattu hänelle omistettu vitriini. Siinä kuvataan myös hänen talvisodan aikaista  Avvoo Iivana, kuolema kolkuttaa” -hyökkäysvaunun tuhoamistempaustaan.

Muistovitriini ja siihen kiinteästi liittyvä digitaalinen virtuaaliympäristö ovat yleisön käytössä kesällä perinnekeskuksessa. Ympäristössä vieras voi esimerkiksi virtuaalilaseilla kokea ja samaistua taisteluhaudassa etenevän tai korsussa suojassa olevan sotilaan näkymään.

– Järjestelmällä voi tutustua polttoainetta, ympäristöä ja ilmastoa säästäen myös alueemme moniin sodanajan muistomerkkeihin 3D-mallien avulla, Kangasmäki kannustaa.

[br]

Kadettikoulunkatu 7,

49400 Hamina

Kesäkaudella avoinna tiistai-sunnuntai 10-16, keskiviikkoisin 10-18 (ryhmille myös tilauksesta)

www.rvpk.fi