Museo Militarian Menetys ja muisto- näyttely kunnioittaa sotavuosiemme hirveitä menetyksiä

Museo Militarian Menetys ja muisto- näyttely kunnioittaa sotavuosiemme hirveitä menetyksiä

Joko tunnet Hämeenlinnassa toimivan Museo Militarian? Mielenkiintoinen ja monipuolinen museo on nyt erityisen ajankohtainen, sillä myös täällä on panostettu meneillään olevaan Talvisodan syttymisen 80. muistovuoteen.

Talvisodan päättymisen muistopäivän viikon loppuun avoinna oleva Menetys ja Muisto- näyttely on suurin museon koskaan tuottama vaihtuva näyttely, museonjohtaja Miia-Leena Tiili kertoo.

– Näyttely käsittelee kaatuneiden huoltoa ja sotilaspapiston työtä talvi- ja jatkosodassa sekä kaatuneiden omaisten kokemuksia. Näyttely kertoo suomalaisen sotilaan ja hänen läheistensä tarinan näkökulmasta, jota museonäyttelyissä ei ole aiemmin nähty, hän huomauttaa.

– Itsenäisyyspäivänä meille on tuttuun tapaan ilmainen sisäänpääsy ja luvassa on myös näyttelyesittelyjä.

[br]

[br]

Suomen sodissa 1939-1945 kuoli yli 90 000 sotilasta. Samaan aikaan ympäri Eurooppaa raivoavassa toisessa maailmansodassa menetettyihin henkiin verrattuna luku saattaa tuntua pieneltä, mutta pienen kansan kohdalla uhri oli raskas. Maamme oli kuitenkin eräässä suhteessa ainutlaatuinen.

– Suomi oli ainoa toiseen maailmansotaan osallistunut maa, jonka onnistui tuoda suunnitelmallisesti kaatuneet sotilaansa kotiseudun hautoihin. Tietoisuus kotiin pääsystä antoi sotilaille rohkeutta vaikeissa tilanteissa. Sankarihautajaisia vietettiin sotien aikana joka pitäjässä. Sotien jälkeen jäljelle jäi kaipaus, joka monissa perheissä ulottuu nykypäivään asti, Tiili taustoittaa.

Sodissa kaatuneita ja kadonneita kaivataan ja muistetaan edelleen, ja työ rajan taakse jääneiden sankarivainajien tuomiseksi kotimaan multiin jatkuu yhä. Tätä arvokasta työtä seurataan ja sen onnistumisista tiedotetaan Sotaveteraaniliiton kanavissa aktiivisesti.

Tiili kertoo näyttelyn avaavan sotavuosiemme surullisia kohtaloita monipuolisesti.

– Sotilaspappien työ, sotilaiden suhtautuminen uskontoon ja kuolemaan, aseveljien kaatumiset, pelkotilat sekä taistelut esitetään näyttelyssä esineiden, kuvien, arkistolähteiden ja muistelmien valossa. Sotaorpojen tarinat avaavat museokävijälle näkymän sodan jälkeiseen elämään ilman isää.

[br]


Vanhankaupunginkatu 19

13100 Hämeenlinna

Avoinna talvikaudella ti – su klo 11-17, suljettu 16.12.2019-1.1.2020

www.museomilitaria.fi

[br]