Nokialaiskoululaiset veteraaniasialla

Nokialaiskoululaiset veteraaniasialla

Nokianvirran koulussa järjestetään vuosittain yrittäjyyskurssi, jossa oppilaat perustavat oman, ”oikealla rahalla” toimivan mikroyrityksen. Jo neljän vuoden ajan kunkin ikäluokan oppilaat ovat tehneet Nokian Sotaveteraanikalenterin.

[br]

[br]

– Yrittäjyyskurssia on valinnainen oppiaine erikseen 8.- ja 9.- luokkalaisille. Se, kummalla vuosiluokalla joku ryhmä oppilaita kalenterin tekee, on katsottu aina erikseen. Tehtävään on haettu vapaaehtoisina ja tänä vuonna valinta osui 8.-luokkalaisiin poikiin. Aikaisempina vuosina kalenteriryhmissä on ollut myös tyttöjä. Tärkeimpinä kriteereinä valintaan on ollut oppilaan motivaatio ja kyky toimia ryhmässä, kertoo opettaja Tomi Lähde.

– Kurssien muut oppilaat toteuttavat sitten omia toisenlaisia liiketoimintasuunnitelmiaan yksin tai ryhmänä.

Yhteistyössä Nokian Sotaveteraanit ry:n kanssa tehty tyylikäs kalenteri on kuvitettu nokialaisilta sotaveteraaneilta saaduin kuvin ja jokaisesta myydystä 10€:n hintaisesta kalenterista lahjoitetaan 2€ sotaveteraaniyhdistyksen toiminnan tukemiseen, Lähde kertoo.

– Kalenterissa käytetyt valokuvat koottiin nokialaisilta sotaveteraaneilta ja heidän perikunniltaan vuosikymmenen alussa osana kulttuurihanketta, jonka tavoitteena on koota tietoa Jatkosodan aikaisen Raskas Patteristo 26:n sotapolusta. Nokialaiset mieltävät tämän yksikön ”omakseen” siinä palvelleiden miesten nokialaisten juurien vuoksi.

[br]

Näkyvyyttä hyvälle asialle

Vuoden 2019 veteraanikalenterin tekivät (takana vasemmalta) Ville Uotila, Lassi Ilomäki, Otto Matikainen, Eero Asikainen, (edessä vasemmalta) Elias Hämäläinen, Kasperi Kylä, Samuli Myllyniemi ja Waltteri Valkama. Kuvasta puuttuu Lauri Pääkkönen. Seinällä menneinä vuosina kalentereissa käytetyt valokuvat toiston välttämiseksi.

Lähde oli itse mukana hankkeessa kokoamassa valokuvia.

– Koulumme oppilaiden kautta tavoitimme heidän perheensä ja saimme hankkeelle näkyvyyttä.  Näin nämä muutoin pian unholaan vaipumisen vaarassa olleet valokuvat saatiin koulullemme kopioitaviksi. Kuvat ovat olleet siitä lähtien hallussani digitaalisiksi muutettuina.

Myöhemmin Lähde keksi, että seinäkalenteri voisi olla keino paitsi saada kuville enemmän näkyvyyttä, mutta myös tukea paikallisen sotaveteraaniyhdistyksen toimintaa.

– Ajatuksen siunasi alunperin Nokian sotaveteraanit ry:n aikaisempi puheenjohtaja Ahto Rintala ja yhteistyötä on jatkettu Jorma Kuoppalan puheenjohtajakaudella. Sotaveteraanit ovat olleet jo vuosia kunniavierainamme koulumme itsenäisyyspäivän aaton lipunnostossa ja tämä on ollut sopiva hetki luovuttaa edellisen vuoden kerätyt varat veteraanitoiminnan tukemiseen, Lähde iloitsee.

[br]

Tarkkuutta vaativa prosessi

Kalenterinteko vaatii työtä ja tarkkuutta ja se onkin Lähteen mukaan ollut oppilaille varsin opettavainen prosessi.

– Oppilaat ovat itse valinneen valokuvien joukosta itselleen mieluisat kuvat, irrottaneet ne perhealbumeista skannatuista suuremmista kuvaryhmistä, siivonneet kuvien reunat digitaalisesti kunnioittaen niissä esiintyviä ”sahalaitareunoja” ja katsoneet tietysti, että talvikuukausien valokuvissa on lunta ja niin edelleen. Tänä vuonna kuvien alle lisättiin myös viitetekstit, joista osa saatiin suoraan albumien sivuille kirjoitettuina.

[br]

Kalenterierän valmistuttua pojat jalkautuvat myyntitöihin Nokian keskustaan ja omiin kaupunginosiinsa Tottijärveltä Tampereen rajalle asti.

[br]

Mitään erityisiä tavoitteita kalenterin myynnille ja painoksen suuruudelle ei ole asetettu.

– Kalenterit tehdään käsityönä hyvälle paperille koulumme kopiokoneilla, oppilaat lisäävät sivuihin kammat ja rei’ittävät jokaisen kalenterin ripustusreiän paikan erikseen mitaten. Se, kuinka monta kalenteria kunakin vuonna on valmistunut, on riippunut oppilaiden huolellisuuden ja nopeuden herkän tasapainon suhteen, heidän rohkeutensa ja myyntitaitojensa suhteen sekä kalenteriryhmän koon suhteen.

Tänä vuonna kalenteria on ollut työstämässä ennätyssuuri ryhmä: yhdeksän poikaa. Lähde uskookin myyntituoton ylittävän edellisen ennätyksen. Tarkkaa summaa hän ei voi ”liikesalaisuuteen” vedoten vielä paljastaa, hän nauraa. Itse hän kiittelee saavansa hankkeesta aina hyvän mielen.

– Oppilaiden tekemä taloudellinen voitto jää ansaitusti heille itselleen. He työskentelevät Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelman mukaisesti opiskellen myöhemmin työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Ehkäpä tämä kokemus saa jonkun heistä innostumaan tulevaisuudessa oman yrityksen perustamisestakin?

[br]

Jatkoa luvassa

Tämän vuoden ryhmä on ollut tehokas ja saanut kalenterinsa valmiiksi aiempaa aikaisemmin valmiiksi. Nuorukaiset ovat myyneet sitä innolla.

– Mikäs siinä – nokialaiset ovat ottaneet kalenterin hyvin vastaan. Kaupungin ulkopuolella en ole kuullut kalenteria myytävän, joten kyseessä on todellakin paikallinen ilmiö, jonka toki soisin leviävän Suomeen laajemminkin, sillä jokaisella paikkakunnalla on varmasti oma tarinansa vielä kerrottavanaan. Sotaveteraaneja, joita tämä kalenteri kunnioittaa, ei ole enää montaa jäljellä, Lähde muistuttaa.

Kalenteria myydään noin vuodenvaihteeseen asti. Ensi kevääksi pojat keksivät itselleen uuden liikeidean, sillä kurssi jatkuu aina lukuvuoden loppuun asti.

– Ensi vuonna kalenterityöhön tarttuvat sitten ihan uudet oppilaat. Kalentereita tullaan tekemään niin kauan kuin kuvia riittää ja Nokialla on sotaveteraaniyhdistys, Lähde lupaa.

[br]