Suonenjokelaiset hyvinvointiyrittäjät haluavat hemmotella veteraaniväestöä

Suonenjokelaiset hyvinvointiyrittäjät haluavat hemmotella veteraaniväestöä

Oma maa mansikka, muu maa mustikka, sanotaan. Mansikoistaan tunnetun Suonenjoen kaksi paikallista yrittäjää on innostunut itsenäisyyspäivän alla osoittamaan kiitostaan niille, joita on kiittäminen tästä maasta.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. niin Hierontapalvelu Mika Varis kuin Kauneushoitola Onnenjyvä haluavat hemmotella sotiemme sankareita.

[br]

[br]

Veteraaniasia on sydämen asia

Mika Varis on pitkän linjan veteraanityöläinen

Idean isä Mika Varis on sotaveteraanityöstään niin liiton hopeisella ansiomerkillä kuin Sotaveteraaniliiton mitalilla palkittu kannattajajäsenemme, joka on aikaisemmin hoitanut talkooperiaatteella veteraaniväestöä jo yhdeksänä vuonna Hankasalmella. Nyt hän jatkaa perinnettä Suonenjoella sijaitsevissa toimitiloissaan.

–  Motivaationa oli halu tehdä jotain hyvää. Sotaveteraanit ansaitsevat arvostuksensa. Sotaveteraaniliiton kannattajajäseneksi liityin 2005, hän kertoo.

– Aikoinaan 2004- 2005 vuonna tein hierojakoulun työharjoittelut Peurungan kylpylässä, missä suurin asiakaskunta olivat juuri veteraanit ja sotainvalidit. Heiltä kuuli paljon menneistä ajoista, hän muistelee.

Variksen ideaan tarttui myös toinen suonenjokelainen hyvinvointiyrittäjä: Kauneushoitola Onnenjyvän Taru Lappalainen.

– Ystäväni kertoi minulle Hierontapalvelun tekemästä Facebook-päivityksestä koskien hänen hyväntekeväisyystempaustaan ja innostuin siitä heti. Laitoin Mikalle viestin ja pyysin saada lupaa lainata hänen hienoa ajatustaan, kertoo Lappalainen, joka kokee mukana olonsa myös kunnianosoitukseksi isoisilleen, joista molemmat olivat sotiemme veteraaneja.

Vaikka hän on nyt ensimmäistä kertaa veteraaniasialla, on suurisydäminen Lappalainen tempaissut lähimmäisen hyväksi aikaisemminkin.

– Vuonna 2014 keksin Annetaan hyvän kiertää- tempauksen, jossa läheiset saivat ilmoittaa mukaan haastavaa elämänvaihetta läpi käyvää ihmistä, joka kaipaisi siihen piristystä. Seuraavana vuonna mukana olikin jo viisi eri alan yritystä, hän iloitsee.

[br]

[br]

Leskiä, puolisoita eikä lottiakaan ole unohdettu

Molemmat tietävät, että liikkuminen voi tuottaa korkeaan ikään päässeille veteraaneille vaikeuksia, joten varaustilanteen sen salliessa, ovat he valmiita tekemään lähialueella kotikäyntejäkin.

Lappalaisella apuun on tarvittaessa lupautunut yksi kollega, Variksella on apunaan kaksi muuta käsiparia.

– Nyt täällä Suonenjoella meitä on kolme tekijää samassa paikassa ”Hieromon” tiloissa joten keretään tekemään myös kotikäyntejä.

Sotaveteraanien ja sotainvalidien lisäksi he eivät ole unohtaneet myöskään lottia, eivätkä niitä usein varsin kovan roolin sodanjälkeisinä vuosikymmeninä saaneita veteraanien leskiä.

– Hekin antoivat oman ison panoksensa Suomelle, muistuttaa Varis.

– Omassa suvussani ei ole enää veteraaneja ja muutenkin he alkavat olla jo vähissä, mutta puolisot ovat monesti nuorempia.

– Puolisot olivat tiukilla kotirintamalla hoitaessaan kaikki ”miestenkin työt” sekä eläessään jatkuvan pelon kanssa. Myös sodan jälkeinen tuki ja jälkihoito jäi heidän harteilleen. Heidän panoksensa oli ihan yhtä tärkeää, pohtii Lappalainen.

Molemmat toivovat heidän esimerkkinsä innostavan muitakin paikallisia yrittäjiä ja miksei leviävän vaikka koko Suomeen.

–  Nykypäivän ihmisille haluan sanoa, että kaikki sen aikakauden ihmiset ovat kokeneet kovia ja heitä tulisi arvostaa, Varis huomauttaa.

Samoilla linjoilla on myös Lappalainen.

–  Ehdottomasti kaikki mukaan näin tärkeän asian puolesta. Ilman heitä meillä ei olisi itsenäistä Suomen maata. Tunnen syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta. Ilman heitä ei olisi meitäkään.

[br]

Taru Lappalaiselle kyse on kunnianosoituksesta hänen isoisiensä sukupolvelle